Naslovna / Verovali ili ne / Neobična zanimanja koja više ne postoje

Neobična zanimanja koja više ne postoje


Tehnološki napredak je uništio mnoge prosperitetne karijere, kao što je hvatač pacova iz viktorijankse Engleske, ili organizator orgija iz drevnog Rima. Doduše, oba zanimanja i dalje postoje, mada nisu ni blizu popularna kao što su nekada bila. U mnoštvu čudnovatih istorijskih profesija, evo nekih od najčudnijih.

dvorksa luda

Žderač greha (osoba koja “jede” tuđe grehe):

Bez obzira koliko mnogo su grešili vaši voljeni, pre samog pokopa, nekada ste im mogli zagarantovati put u raj. Jednostavno pozovete lokalnog ”žderača greha”, koji će za malu naknadu pojesti sve grehe preminulog.

Procedura je išla ovako: Na grudi preminule osobe bi se stavili hleb i pivo. Nakon nekog vremena, kada hleb i pivo ”upiju sve grehe”, žderač bi došao, pojeo svu hranu sa prsa preminulog, i zagarantovao mu put u raj.

kucačKucač (osoba koja kuca na vrata i prozore):

Početkom industrijske revolucije, kada nisu postojali pouzdani alarmi, neko je morao da budi spavalice svakog jutra. Na svu sreću – tu je bio kucač na vrata i prozore.

Kucači su nosili sa sobom dugačke šipke, obično napravljene od bambusa, kako bi mogli da dohvate sva vrata i prozore. Zauzvrat, kucaču je bilo plaćeno nekoliko penija sedmično za ovaj posao. Poput modernih (dosadnih) alarma, kucač bi uporno kucao sve dok nije bio 100% siguran da se klijent proudio.

Dvorska luda (privatni stand-up komičar):

Svi smo čuli za dvorske lude – ”budale” kojima je dopušteno da vređaju kralja, a da pri tome ne izgube glavu.

Iako se čini da je ovaj posao nestao pre nekoliko stotina godina, ne tako davno (1999. godine) jedno Kraljevstvo (Tonga) je imenovalo i službenu dvorsku ludu. Zanimljivo je to što je čovek imenovan za ovu profesiju takođe bio vladin finansijski savetnik koji je bio upleten u finansijski skandal.

Pluća (osoba koja raspaljuje vatru):

Osoba koja je bila zaposlena u radionici alhemičara, i koja je imala zadatak da raspaljuje vatru zvala se ”pluća”. Pošto su alhemičarske radionice bile prepune opasnih materijala, možete zamisliti kako su izgledala pluća kod ”pluća”. Nije ni čudo da je ova profesija završavala ranom penziom (ili smrću).

Većina alhemičara je konstantno pokušavala da napravi zlato od olova i drugih sličnih baznih metala, a danas nam je dobro poznato koliko može biti opasno ako provedemo samo jedan dan udišući ovakve hemikalije.

Telokradica (osoba koja krade leševe):

U Velikoj Britaniji, zločin za krađu leša je bio samo mali prekršaj i bio je kažnjiv jako malim kaznama. To je dovelo do velike industrije krađe leševa, a samim tim i procvata medicine u Evropi.

Kradljivci leševa su često bili oprezni da ne ukradu ništa osim samog tela (nakit ili odeću) jer bi to bio već teži prekršaj. Tokom 1827. i 1828. godine, neki kradljivci tela iz Edinburga su promenili taktiku – umesto iskopavanja tada plitkih grobova, počeli su da ubijaju ljude. Ovo je rezultovalo donošenjem zakona u kojem su se samo donirana i neidentifikovana tela mogla koristiti za proučavanje anatomije. Sa donošenjem zakona, ova profesija je i zvanično pokopana.

Perač zadnjice (osoba koja… pere zadnjice):

Perač zadnjice bio je sluga (muškarac) u domaćinstvu engleskog monarha koji je, među ostalim dužnostima, imao zadatak da obriše pozadinu monarha nakon što je ovaj izvršio veliku nuždu.

U ranim godinama vladavine Henrija VIII, titula je dodijeljivana podanicima kralja, onima koji su često provodili vreme s njim. To su bili sinovi plemića ili važnih članova plemstva. Položaj je bio posebno cenjen, jer je dozvoljavao ”peraču zadnjice” nesmetan pristup kralju i njegovu pažnju. Uprkos tome što je bio službeni perač zadnjice kralja, osoba sa tom titulom je imala vrlo visok društveni položaj.

Komentari

komentara

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>